Nieuws

Nieuws

Actueel

HET LAATSTE NIEUWS

Vrieskou

Aangezien wij de Japanse duizendknoop verwijderen middels de bevriesmethode krijgen wij regelmatig de vraag waarom de Japanse duizendknoop dan niet gewoon verdwijnt wanneer het in de winter langere tijd vriest. Begrijpelijke vraag. Het gaat om de wortels van de duizendknoop. Deze moeten langere tijd onder het vriespunt gehouden worden. Afhankelijk van de afmeting van de locatie en diepte van de wortels kan er behandeling plaatsvinden in 5 dagen. De celstructuur van de plant kan de vrieskou zo lang niet aan en sterft af.

Dreiging Japanse duizendknoop

Overal steekt hij inmiddels de kop weer op; de Japanse duizendknoop. Ooit binnengehaald als bijzondere exoot, ondertussen overwoekert hij het inheemse groen en brengt serieuze schade toe aan infrastructuur en woningen. Met behulp van ons innovatieve bevriezingssysteem kan de duizendknoop lokaal voorgoed worden verwijderd.

Sensoren

Om dit natuurgebied te behouden en de inheemse beplanting te beschermen, draait onze machine op volle toeren. Hier plaatst Jean-Paul sensoren die de temperatuur bijhouden zodat de wortels van de Japanse duizendknoop lang genoeg bevroren zijn om de behandeling niet te overleven.

 

Bewezen effectief

Duizendknoop verwijderen doormiddel van bevriezing. Want; alleen boven de grond verwijderen lost het probleem niet op! Ondergronds groeit de Japanse duizendknoop door en verdringt alle inheemse beplanting. Wageningen University & Research testte onze methode en bevond deze effectief.
Hier leest u de volledige rapportage.

 

De duizendknoop komt weer op

De Japanse duizendknoop loopt nu uit en vormt een gesloten bladerdek. Andere, inheemse, planten worden hierdoor verdrongen. Net als een aantal soorten ongewervelde dieren. In de winter sterft de plant bovengronds af om in maart razendsnel weer op te komen, tussen de verdorde stengels van het voorgaande jaar. De duizendknoop groeit in groepen op een voedingrijke, vochtige bodem in de volle zon, maar ook in de schaduw woekeren ze er op los. Wees er dus op tijd bij.

 

Grondzeven

In enkele gevallen is het niet mogelijk een gesloten systeem te creëren om de grond te bevriezen. In zo’n situatie graven wij het behandelgebied af en zeven wij, met behulp van een mobiele installatie en handpicking, de Japanse duizendknoop zorgvuldig uit de aarde. Ook via deze weg maken wij geen gebruik van schadelijke chemicaliën.

 

Rapport Wageningen University & Research

De Japanse duizendknoop; een woekeraar die schade toebrengt aan woningen en infrastructuur. Die de inheemse beplanting verdringt.
De grond afgraven bleek niet effectief en het probleem zelfs te verergeren door de deeltjes die zich razendsnel weten te verspreiden.

Het rapport van Wageningen University & Research toont aan dat wij de oplossing in handen hebben. Inheemse beplanting krijgt weer ruimte en het bodemleven herstelt zich na behandeling middels onze bevriezingsmethode.

Benieuwd? Kijk hier voor het rapport.

 

Vereisten

Voor duizendknoop verwijdering via onze bevriezingsmethode zijn een aantal condities vereist; zo moeten de vrieslansen diep genoeg de grond in kunnen, is er rondom het behandelgebied genoeg ruimte voor de machine nodig en is het belangrijk dat wij een gesloten systeem kunnen creëren.
Benieuwd of de vriesmethode ingezet kan worden bij u? Wij komen graag bekijken wat de mogelijkheden zijn bij de desbetreffende haard.

 

Vriespunt

De machine pompt biologisch afbreekbaar koelmiddel door de slangen en de vrieslansen. Via de sensoren houden wij op afstand bij of de grond lang genoeg ver beneden het vriespunt is gebleven. Eén behandeling is voldoende om de Japanse duizendknoop voorgoed af te breken.

 

Vrieslans

Vrieslans van dichtbij. Hier vindt een locatiewisseling plaats. Op een andere plek gaan deze vrieslansen weer diep de grond in om het wortelgestel van de duizendknoop tot in de kern te bevriezen.

 

De methode

Duizendknoop Bestrijding Nederland hanteert een bestrijdingsmethode waarbij deze exotische plant, de Japanse duizendknoop, wordt bestreden door de wortels te bevriezen. Na één behandeling is de plant volledig verwijderd.

 

Machine

De machine pompt biologisch koelmiddel door de vrieslansen heen. Via sensoren in de grond wordt bijgehouden wanneer de grond de temperatuur heeft bereikt waarmee de celstructuur van de Japanse duizendknoop volledig is vernietigd.

 

Wisseling

Hier, tussen het treinspoor en de trambaan in, wordt een wissel van behandellocatie uitgevoerd. Dit houdt in dat een deel van het groeigebied van de duizendknoop inmiddels is bevroren en er over wordt gegaan op een ander deel van de groeiplaats.

 

Natuurgebied

In dit natuurgebied is inmiddels ook de laatste bos Japanse duizendknoop verdwenen. Op deze foto plaatst Jean-Paul de vrieslansen in de grond en daarna de sensoren waarmee de temperatuur op afstand kan worden afgelezen.

 

Invasieve exoot

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende plant die alle inheemse beplanting verdringt. Hij veroorzaakt schade aan verhardingen, funderingen en rioleringen. Tevens is hij zeer schadelijk voor de biodiversiteit. Het is zaak om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Celstructuur

Bij inzet van onze bevriesmethode wordt de zaadbank niet aangetast en organismen vinden hun weg terug naar de behandellocatie. De celstructuur van de duizendknoop gaat kapot, die van de inheemse beplanting kan de vrieskou wel aan.

 

Benodigdheden

Wanneer er op locatie Japanse duizendknoop wordt aangetroffen, zijn dit de vervolgstappen voor de behandeling (een illustratie):

Voordelen

De voordelen van behandeling via onze bevriezingsmethode:
1. Na afloop van de behandelingsperiode is de Japanse duizendknoop volledig geëlimineerd
2. Het bodemleven wordt niet aangetast, net als de zaadbank en de inheemse beplanting
3. Een koelmiddel dat volledig biologisch is, wordt door de lansen gepompt, waardoor er geen giftige stoffen in het milieu terechtkomen

Wageningen University & research

Duizendknoop bestrijding doormiddel van bevriezing is een innovatieve methode. Onderzoek van Wageningen University & Research stelde vast; na behandeling via de bevriezingsmethode keert de duizendknoop niet terug op de behandelde locatie. Niet eerder boekte een bestrijdingsmethode zulke, blijvende, resultaten in de strijd tegen de Japanse duizendknoop

Koelmiddel

Door deze roestvrijstalen lans wordt straks biologisch koelvloeistof gepompt. Wanneer de bodem gedurende 24 uur een temperatuur van minstens -5 graden bereikt, sterft de Japanse duizendknoop. De inheemse beplanting is echter wel bestand tegen deze kou en zal opnieuw opkomen.

Herbesmetting

Schoenen uit! Om alle risico’s uit te sluiten en het gebied rondom het behandelgebied niet te besmetten met Japanse duizendknoop, wisselen onze mannen van schoeisel wanneer zij van de behandellocatie vertrekken.

WUR

Wist u dat onze bevriezingsmethode eenmalig is? Het behandelde gebied is volledig ontdaan van Japanse duizendknoop. En nog beter; hij komt niet meer op! Bewezen effectief door Wageningen University & Research.

Duizendknoop in uw gemeente?

Steekt de Japanse duizendknoop ook in uw gemeente de kop op? De duizendknoop verdringt de inheemse beplanting en richt serieuze schade aan ten aanzien van gebouwen en infrastructuur. Wees er op tijd bij! Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij komen het probleem in kaart brengen om de locatie voor eens en altijd te verlossen van de invasieve exoot.

Terugkeer

De inheemse beplanting keert binnen een jaar weer terug in het behandelde gebied. Dit betekent dat het bevriezen slechts de celstructuur van de duizendknoop heeft vernietigd; inheemse beplanting komt gewoon opnieuw op! Evenals de organismen die hun weg weer terug naar het behandelde gebied weten te vinden.

Sporen

Sporen van de duizendknoop; ze zijn nog te vinden op deze behandelde locatie. Zie hier de dode wortelstokken en bedorven resten van de exoot. De inheemse beplanting kan nu weer zijn gang gaan. Japanse duizendknoop komt hier niet meer op. De vriesbehandeling is slechts eenmaal nodig.

Verwijderen middels bevriezen

Een jaar na de behandeling middels de bevriesmethode is er van deze bos Japanse duizendknoop geen spoor te vinden. De invasieve exoot keert hier niet meer terug..

Uitgeroeid

André Evers (wetenschappelijk brein achter de bevriezingsmethode) met het bewijs in handen. 1 jaar na behandeling zijn de restanten van het, eens door duizendknoop overwoekerde gebied, slechts verrotte wortelstokken.

Herstel bodemleven

Afgelopen winter is onze vriesmachine een enorme bos Japanse duizendknoop te lijf gegaan in dit natuurgebied in Winterswijk. Waar normaal gesproken verse duizendknoop stengels uit de grond zouden steken, zien we nu de inheemse beplanting zich herstellen en vinden we (nieuw) bodemleven in de grond.

Het resultaat

Exact 1 jaar geleden zijn hier in Gendringen 6 locaties Japanse duizendknoop behandeld met onze vriesmethode. Hierbij het resultaat: dode, zwarte wortelstokken die, as we speak, verteerd worden door regenwormen. Het eens overwoekerde gebied is nauwelijks te herkennen. De behandelde locaties vertonen geen enkel spoor meer van nieuwe duizendknoop.

Uitheemse soort

Op het eerste gezicht een mooie plant, ware het niet dat deze exoot de inheemse beplanting totaal verdringt en complete natuurgebieden overneemt. Is de Japanse duizendknoop inmiddels ook een probleem binnen uw gemeente? Neem contact met ons op en wij bekijken wat onze bevriezingsmethode voor u kan betekenen.

Lansen

Benieuwd wat deze vrieslansen kunnen betekenen tegen de overwoekering in uw gemeente? Neem contact op met Duizendknoop Bestrijding Nederland: 026 363 56 83 en wij komen vrijblijvend langs om de schade te bekijken.

Machine

De machine die informatie uitleest en communiceert wanneer de grond rondom de Japanse duizendknoop voldoende bevroren is voor vernietiging. Bijzonder staaltje innovatie, niet?

Detail

Een detailfoto van de vrieslansen die het koelmiddel vasthouden waardoor de Japanse duizendknoop doodvriest.

Geen grondtransport

Duizendknoop Bestrijding Nederland pakt het probleem van de invasieve exoot aan bij de wortel, deze wordt bevroren. De celstructuur wordt hiermee vernietigd en, in tegenstelling tot andere methoden, er is geen grondtransport nodig. De dode plant kan gewoon blijven liggen met geen enkele kans op verspreiding.

Vrieslansen

Roestvrijstalen vrieslansen met aangekoppelde slangen waar het koelmiddel door rondgepompt wordt en hiermee alle wortels van de duizendknoop kapot vriest.

Eenmalige behandeling

De Japanse duizendknoop is bevroren en vernietigd. En nu? De vrieslansen gaan uit de grond, de koelvloeistof wordt uit de slangen gepompt voor hergebruik. En de duizendknoop? Komt hier niet meer op. Deze behandeling is eenmalig.

Vrieskou

In een, door duizendknoop overwoekerd, gebied hebben Jean-Paul en Niels de vrieslansen in de grond geplaatst, de slangen aangesloten en het koelmiddel door het gesloten systeem gestuurd. De vrieskou rekent nu af met de invasieve exoot.

Sensoren

Via sensoren wordt (ook op afstand) nauwlettend in de gaten gehouden wanneer de grond een temperatuur van -10 ◦C bereikt. Vervolgens worden de vrieslansen en de koelvloeistof zorgvuldig verwijderd. Deze methode zorgt voor geen enkel nadelig effect op het bodemleven en de zaadbank, slechts eliminatie van die hinderlijke duizendknoop.

Geen transport nodig

Onderzoek van Wageningen Universiteit Research toont aan dat na bevriezing van de grond waarin de Japanse duizendknoop aanwezig is:

– Transport van de besmette grond en takken niet meer nodig is
– Alle plantresten zijn vergaan in -en op de bodem
– Slechts één enkele behandeling voldoende is

Fijne feestdagen

Het team van Duizendknoop Bestrijding Nederland wenst u fijne feestdagen en een fantastisch 2023!
Vrijdag om 16:00 uur sluiten wij onze deuren i.v.m. de kerstvakantie. Vanaf 9 januari zijn wij weer bereikbaar!

Team Duizendknoop Bestrijding Nederland

Actie

Tags: |

De machine volop in actie! Momenteel wordt het wortelgestel van de Japanse duizendknoop bevroren tot -10 ◦C. Na deze behandeling zal hij niet meer terugkeren.

100% milieuvriendelijk

Tags: |

Het 100% milieuvriendelijke koelmiddel dat door de slangen werd rondgepompt bevroor de wortels van de Japanse duizendknoop waardoor deze zijn afgestorven.
Deze bestrijdingsmethode is eenmalig; de duizendknoop keert hier niet meer terug. Afgraven en transporteren van de grond is niet nodig. De wortels schimmelen weg en kunnen zich niet langer verspreiden.

Koelmiddel

Tags: |

De machine heeft zijn werk gedaan en de eerste 30 m2 van de Japanse duizendknoop op deze locatie is vernietigd. De wortels zijn droog, broos en dood. Het rottingsproces gaat beginnen. Wij halen het koelmiddel uit de buizen, dit wordt continu hergebruikt.!

Gesloten systeem

Tags: |

Door het aansluiten van de slangen tussen de vrieslansen creëren we een gesloten systeem. Wanneer deze slangen de wortels van de duizendknoop geleidelijk bevriezen, hebben insecten onder de grond de tijd om een warmer heenkomen te zoeken. Zaden in de grond kunnen de kou prima overleven, in tegenstelling tot de celstructuur van de Japanse duizendknoop.

Koelmiddel

Tags: |

De aansluiting van het gesloten koelsysteem van dichtbij. Door de slangen stroomt een biologisch afbreekbaar koelmiddel. Doordat de wortels van de Japanse duizendknoop bevriezen, wordt hij vernietigd en keert hij niet meer terug. Bewezen effectief door Wageningen University & Research.

Buitengebied

Tags: |

De voorbereidingen om de Japanse duizendknoop in dit buitengebied te lijf te gaan zijn in volle gang. Jean-Paul en Niels hebben de vrieslansen in de grond geplaatst en monteren nu de slangen waar het koelmiddel doorheen zal stromen. Succes mannen!

Vakbeurs

Tags: |

Gisteren en vandaag zijn wij te vinden op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs. Hier leggen wij vakspecialisten uit hoe de bevriezingsmethode in wordt gezet ter verwijdering van de duizendknoop. Bent u nog in de gelegenheid ons te bezoeken?

Vrijblijvend een offerte aanvragen of een afspraak maken?

Wilt u kennis met ons maken, gebruik maken van onze diensten of een vrijblijvende offerte aanvragen? Dat is uiteraard mogelijk.

Ga naar de bovenkant