De Japanse duizendknoop is een invasieve plantensoort die na 1950 op grote schaal is gaan verwilderen in Europa. Deze plant staat bekend om zijn sterke groeikracht en het vermogen om zich snel te verspreiden vanuit kleine, kruipende wortelstokken. Hierdoor heeft de duizendknoop zich gemakkelijk kunnen vestigen, vooral op plekken waar tuinafval met plantresten is gestort.

De duizendknoop komt veel voor in stedelijke gebieden, langs spoordijken, terreinen en wegbermen. In zijn oorspronkelijke habitat in Azië wordt de duizendknoop in toom gehouden door een aantal natuurlijke vijanden zoals specifieke insecten en schimmels. Deze natuurlijke vijanden ontbreken in Europa, waardoor de plant hier ongehinderd kan groeien en zich verspreiden.

De Japanse duizendknoop is moeilijk te bestrijden vanwege zijn robuuste groeikracht en resistentie tegen veel bestrijdingsmiddelen.

Gelukkig is gebleken dat hij niet resistent is tegen vrieskou. Deze vrieskou zetten wij, Exotenwacht & Duizendknoop Bestrijding Nederland, nu dagelijks in, in de strijd tegen de Japanse duizendknoop.